Google-haku toi Jyväskylään


Google-haku toi Jyväskylään

Elämää ei voi käsikirjoittaa valmiiksi. Iranilainen Houra Saghafifar hioi yritysideaansa Jyväskylän Yritystehtaalla, kunnes kohtalo puuttui peliin. Yritystä ei syntynyt, mutta Saghafifar sai työpaikan East Consulting Oy:stä. Iran-toimintojen projektipäällikön työssä hän voi hyödyntää monipuolista koulutustaan ja kotimaansa tuntemusta.

Iranista Suomeen vuonna 2012 muuttanut Houra Saghafifar kertoo monivaiheista kotoutumistarinaansa yrityksille kansainvälistymispalveluja tarjoavan East Consulting Oy:n toimistolla Keihäsmiehenkatu 2:ssa Jyväskylässä. Hän aloitti yrityksessä toukokuussa harjoittelijana ja elokuussa Iran-toimintojen projektipäällikkönä.

Nykyiseen pestiin päätyminen on vaatinut tiukkoja vääntöjä monessa mutkassa. Tärkeä käännekohta oli huhtikuu 2015, kun Saghafifar hakeutui Jyväskylän Yritystehtaalle kehittämään yritysideaansa.

 "Ajatuksena oli rakentaa yhdessä ict-alalla työskentelevän aviomieheni kanssa mobiiliapplikaatio, jonka avulla ihmiset voisivat vertailla eri kauppojen päivittäistavaroiden hintoja", Saghafifar kertoo.

Saghafifar työsti ahkerasti liikeideaansa, verkostoitui, hankki koulutusta kaupallistamisesta ja pitchauksesta sekä osallistui muun muassa Slushiin yhdessä Jyväskylän yritystehtaan tiimien kanssa. Samaan aikaan hän opiskeli Jyväskylän yliopiston Music, Mind and Technology -maisteriohjelmassa.

"Yritystehtaalla sain rohkeutta viedä yritysideaani eteenpäin. Rohkaistuin osallistumaan myös suomenkielisiin työpajoihin ja seminaareihin, mikä paransi suomen kielen taitoani vauhdilla. Kielen tuntemus on avain suomalaiseen kulttuuriin", Saghafifar pohtii.

"Joulukuussa 2015 Yritystehtaan startup coach Markus Mäntynen esitteli minut East Consultingin toimitusjohtajalle Jonne Pöyhtärille Kasvu Open -yrityssparrauskilpailun pikkujouluissa", Saghafifar kertoo.

East Consulting Oy:ssä Iranin tilannetta oli seurattu tarkasti vuonna 2015.

"Juuri siksi Saghafifarin tapaaminen jäi mieleen. Kun talouspakotteita ryhdyttiin vuoden 2016 alusta purkamaan, oli selkeästi nähtävissä, että Iran on potentiaalinen markkina suomalaisille", kertoo East Consulting Oy:n toimitusjohtaja Jonne Pöyhtäri.

Pöyhtärin mukaan Saghafifarilla ja hänen kontakteillaan on nyt on tärkeä rooli suomalaisyritysten ja iranilaisten asiakkaiden välisten suhteiden luomisessa.

 

Kylmä ja hiljainen syksy 2012

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin. Houra Saghafifar valmistui Isfahanin teknillisestä yliopistosta vuonna 2004 pääaineenaan fysiikka. Hän työskenteli Iranissa muun muassa teknologian ja tutkimuksen parissa perehtyen myös laadunhallinta- ja ympäristöjärjestelmien valvontaan ja niihin liittyviin prosesseihin.

"Minulla oli unelma rakentaa tulevaisuutta monikulttuurisessa Euroopassa. Eräänä päivänä kirjoitin Googleen sanat music ja technology. Esille nousi Jyväskylän yliopisto. Ajattelin, että taustani sopisi hyvin koulutukseen, jossa yhdistyvät neurotieteet, psykologia ja musiikki."

Kun Saghafifar muutti Suomeen syksyllä 2012, Iranissa elettiin taloudellisesti vaikeita aikoja. Talouspakotteiden vuoksi valuutan arvo heikkeni, mikä ajoi erityisesti pienet yritykset vaikeuksiin. Ulkomailla opiskelevilla iranilaisilla oli huoli siitä, miten he pystyvät rahoittamaan opintonsa. Toisaalta myös Suomen tilanne oli hankala, ja kansainvälisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuudet heikot.

"Ensimmäisenä syksynä ajattelin, että miksi ihmeessä olen täällä, kylmän ja pimeän keskellä. Koti-ikävä ja kulttuurishokki saivat Jyväskylän näyttämään masentavan hiljaiselta paikalta", hän muistelee.

 

Ihmeelliset suomalaisjohtajat

Jyväskylän yliopiston valmennusohjelman kautta Saghafifar pääsi keväällä 2014 harjoittelijaksi Jyväskylän kaupungille. Saghafifar oli tottunut Iranin hierarkkisiin työyhteisöihin ja yllättyi, kun esimiehet ja alaiset istuivat yhdessä kahvilla ja kaikilta kysyttiin mielipiteitä.

"Silloin päätin, että ryhdyn perehtymään syvällisemmin suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen. Ajattelin, että suomalaiset eivät ole kylmiä, vaan he ovat cool", hän naurahtaa.

Saghafifar valmistui maisteriohjelmasta joulukuussa 2015. Nyt hän katselee maailmaa uuden työnsä kautta ja uskoo, että suomalaiset yritykset onnistuvat tekemään bisnestä Iranissa.

"Monet Euroopan maat, kuten Italia ja Saksa, ovat hyvin ketteriä luomaan kauppasuhteita iranilaisten kanssa. Nyt tarvitaan nopeutta, rohkeutta ja kykyä ottaa riskejä", Saghafifar vakuuttaa.

Myös Jonne Pöyhtäri näkee mittavia mahdollisuuksia Iranin avautumisessa.

"Iranissa on 80 miljoonaa asukasta ja se on ostovoimassa mitattuna maailman 18. suurin talous. Talouspakotteiden poistuttua markkina avautuu vauhdilla. Tarvetta on monenlaiselle osaamiselle. Aloja, joilla suomalaiset voivat tehdä bisnestä ovat muun muassa cleantech, terveydenhuolto, infrastruktuurin ja asuntojen rakentaminen sekä ict-teknologia", Pöyhtäri toteaa.

East Consulting avaa vuoden 2017 alussa oman toimiston Teheraniin. Saghafifarin mukaan Iran on nyt vakaa maa ja tärkeä portti Lähi-idän markkinoille.

"Nykyinen työni Suomen ja Iranin välisten kauppasuhteiden edistämisessä on minulle suuri saavutus. Vaikka tavoitteet ovat haastavat, ympärilläni on loistava työkavereista, yrittäjistä, ystävistä ja perheestä koostuva sosiaalinen verkosto."

Entä se haave, oma yritys? Saghafifar uskoo, että tulevaisuudessa päivittäistuotteiden hinnat ovat avoimesti vertailtavissa verkossa, mutta se vaatii aktiivisuutta myös suurilta kauppaketjuilta.

"Joku sen tekee - ellen minä, niin joku muu", Saghafifar naurahtaa.

Teksti ja kuva: Timo Sillanpää

Jaa