Ideat esille pöytälaatikoista

Ideat esille pöytälaatikoista

Ideakisan voittajat haluavat viedä lapsia syvemmälle luontoon ja tarjota musiikin kuuntelijoille uuden tavan kokea pianomusiikkia koko keholla. Jyväskylän Yritystehtaan, Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen ja Keski-Suomen TE-toimiston kisassa heräteltiin miettimään arkea helpottavia ideoita, joista osalla voisi olla kaupallistakin potentiaalia.

Kun saat seuraavan kerran hyvän idean, laita se johonkin ylös. Vaikka se ei olisikaan maailmoja mullistava idea, siinä saattaa olla jotain erityistä. Sillä voi olla oikeasti jotain arvoa.

Jyväskyläläisellä Sinikka Kivelällä ja äänekoskelaisella Anu-Riikka Peurasella oli omat ideansa.

Kivelä oli miettinyt, miten akustista pianomusiikkia voisi kokea nykyistä kokonaisvaltaisemmin, jollain lailla kehollisesti. Peuranen puolestaan pohti, kuinka lapset saataisiin luontoon sosiaalinen media mukanaan ja samalla tulisi tehtyä koulun perinteinen kasvikansio.

Naiset osallistuivat syksyllä 2016 ideoillaan Ideasta kasvuun -ideakisaan ja voittivat.

– Tuntui kummalliselta voittaa kisa. Se oli iloinen yllätys. Haluaisin nähdä, että ideani toteutuisi käytännössä, Peuranen sanoo.

– Lähdin kisaan mukaan, kun tuntui, etten pysty viemään ideaani yksin tarpeeksi pitkälle. Tarvitsin siis avukseni neuvoja ja yhteistyökumppaneita, yhtä lailla iloisesti kisavoitosta yllättynyt Kivelä kertoo.

Ideasta kasvuun -kisan järjestivät Jyväskylän Yritystehtaan Ideasta kasvuun -hanke, Keski-Suomen Uusyrityskeskus ja Keski-Suomen TE-toimisto.

– Päätimme järjestää kisan, jolla aktivoidaan ihmisiä uusien ideoiden miettimiseen. Esimerkiksi työnhakijoissa on paljon hyödyntämätöntä talenttia, Yritystehtaan Startup Coach Markus Mäntynen muistuttaa.

Lapset luontoon ja kuulijat aistimaan musiikkia

Peuranen ideoi kännykkäsovelluksen, jolla lapset ja nuoret saataisiin luontoon tekemään koulutyöhön kuuluva kasvikansio. Koululaiset menisivät metsään ja kuvaisivat kasvit. Samalla he saisivat kasveista lisätietoa, esimerkiksi niiden kukinta-ajoista. Sovellus myös tallentaisi kasvien sijaintitiedot.

– Monilla lapsilla on nykyisin luontoyhteys kadonnut. Tämä voisi olla tapa saada heidät liikkumaan luontoon, sosiaalinen media mukanaan. Jos sovellukseen saisi liitettyä mukaan esimerkiksi peliominaisuuksia, lapset innostuisivat vielä enemmän, Peuranen miettii.

Peurasen ideoima sovellus sopisi käyttöön mihin päin maailmaa tahansa, ja siitä voisi tehdä eri kieliversioita. Kasvikansiosovelluksen jalostamiseksi on etsitty asiantuntija-apua. Keskusteluja on käyty Jyväskylän yliopiston kanssa.

Kivelän idea kulkee työnimellä värähtelyalusta. Alusta kiinnitetään pianoon, ja kuulija voi mennä alustalle makaamaan. Kun pianoa soitetaan, äänen värähtelyt saavat alustankin värähtelemään ja musiikki tuntuu koko kehossa.

– Tällä tavoin pianomusiikkia on mahdollista kokea fyysisinä tuntemuksina. Ideaa voisi hyödyntää musiikin kokemisen lisäksi esimerkiksi musiikkiterapiassa ja musiikin opetuksessa, Kivelä kertoo.

Peuranen sanoo, että ideakisassa menestyminen helpottaa ovien avaamista jatkossa. Kisamenestys tuo idealle uskottavuutta, kun se on käynyt läpi tiukan arviointiseulan.

Arjesta löytyy aivan uuttakin

Ideasta kasvuun -kisaan tuli lähes sata ehdotusta. Näistä noin kolmasosa oli yhteiskunnallisia ideoita ja kolmasosa tuoteideoita. Joka kolmannessa ideassa puolestaan oli taustalla selkeää bisnesideaa.

– Halusimme saada kisaan mukaan tarkemmin rajaamatta erityyppisiä ideoita. Pyrimme herättämään ihmisiä huomaamaan, että arjesta löytyy uusia ideoita, Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Sakari Oikarinen korostaa.

Yrityspalvelujen asiantuntija Satu Hovisalmi Keski-Suomen TE-toimistosta sanoo kisan tarjonneen matalan kynnyksen mahdollisuuden esitellä omia ideoita ja ideoiden itujakin.

– Moni idea jää helposti vain pöytälaatikkoon. Kisa tuki hyvin TE-toimiston tavoitetta pyrkiä löytämään uusia yritysideoita, lisäämään uusien yritysten määrää ja tarjoamaan tukea liiketoiminnan käynnistämisessä, Hovisalmi sanoo.

Kisaan tulleista ideoista valittiin 20 tiukempaan sparraukseen, jonka jälkeen esille nostettiin kaksi voittajaideaa.

– Voittajat nousivat selkeästi esille. Niissä oli keksitty ratkaisu tunnistettuun ongelmaan. Näillä sinänsä pienillä ideoilla on mahdollisuus laajentua, myös Suomen ulkopuolelle, Oikarinen arvioi.

– Voittajaideoita lähdettiin viemään edelleen eteenpäin ja niille avattiin oikeita ovia, Mäntynen kertoo.

Teksti ja kuva: Tommi Salo

Jaa