IoT ponnahtaa korkin lailla pinnalle

IoT ponnahtaa korkin lailla pinnalle

Monipuolista osaamista yrityksille tarjoava Jyväskylän seutu on vahvoilla, kun älyä liitetään uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Alueella on konkreettisia IoT:n kokeilualustoja sekä yrityksiä ja osaajia, joita Jyväskylän Yritystehdas linkittää toisiinsa.

Esineiden internetiä voi tällä hetkellä kuvata pinnan alla olevaksi korkiksi, joka odottaa pomppua pintaan. Internet of Things (IoT) on ollut paljon esillä ja sitä on rakennettu pikku hiljaa.

Suomen Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Jukka Lassila arvioi, että älyn lisäämisen nopeus fyysisiin laitteisiin, koneisiin, tuotteisiin ja palveluihin yllättää vielä monet.

– Moni asia tulee yhtäkkiä kaikkien tarjolle. Internetin kanssa kehitys meni varsin samalla tavalla. Kysymys on enemmänkin siitä, millaisen muodon IoT-palvelut ja -tuotteet lopulta saavat, Lassila sanoo.

Hän laskee, että Jyväskylän seudulla on erinomaiset mahdollisuudet kulkea tämän kehityksen kärkikastissa. Alueella on vahvaa osaamista, tutkimusta ja yritystoimintaa muun muassa energiatehokkuuden, (kyber)turvallisuuden, sosiaali- ja terveysalaan linkittyvien palveluiden, opetuksen ja pelillistämisen aloilla. Yksi käytännön esimerkki on uusi kansainvälinen Smart Digital Home -kasvuohjelma, joka on tarkoitettu kasvuhaluisille älykodin toimijoille.

– Yritysten on hyvä tulla Jyväskylän seudun tarjoamaan IoT-ympäristöön, johon osansa tuovat ammattikorkeakoulu, yliopisto, kaupunki ja Yritystehdas. Esimerkiksi älykäs asuminen tarjoaa koko Suomelle uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja tässä Jyväskylä on vahva toimija, Lassila muistuttaa.

Startup Coach Markus Mäntynen kuvaa Jyväskylän Yritystehtaan roolia liimaajaksi, joka luo uusia ilmiöitä ja törmäyttää osaajia keskenään. Kumppanit ovat löytäneet toisensa muun muassa yhteisissä tilaisuuksissa, joissa on nostettu esiin IoT:n mahdollisuuksia useista eri näkökulmista.

 

lassila_Oksa

Jukka Lassila ja Tanja Oksa katselivat modernin asumisen mahdollisuuksia vieraillessaan Jyväskylän Kankaalla.

 

Tavallista älykkäämpi Kangas

Jyväskylässä yksi modernien ympäristöjen konkreettinen ilmentymä on Kankaan uusi asuin- ja työpaikka-alue. Alueella on kehitetty esimerkiksi asukkaiden turvallisuuteen ja asumismukavuuteen liittyviä tekijöitä.

Kankaalla viedään muun muassa sähköisen lukituksen ratkaisuja eteenpäin, koska niiden päälle nähdään rakentuvan palveluja tulevaisuudessa. Tarkoituksena on myös mitata alueen jätemääriä ja kokeilla jätemääriin perustuvaa laskutusta. Samoin veden ja sähkön kulutus pyritään tekemään asumisessa mahdollisimman läpinäkyväksi.

Älykäs kaupunginosa tarvitsee datan siirtokapasiteettia, joten alueelle on maan alle tulossa kattava valokuituinfra.

Osa IoT-asioista on Kankaalla jo viety pitkälle, osassa on otettu ensimmäisiä askelia. Kokonaisuutta rakennetaan pienin paloin, Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Tanja Oksa sanoo.

IoT-maailman laajentuessa tiedon ja verkkojen suojaamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kankaallekin on laadittu oma kyberturvallisuussuunnitelma.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kankaalle uusiin koteihinsa tammikuussa. Oksa muistuttaa, että tavallista älykkäämpi kaupunginosa tarjoaa hienon mahdollisuuden oppia uutta kyberturvallisuuden käytännöistä.

Tehostamisesta bisneksen kasvattamiseen

 IoT-kehitys kiinnostaa myös yrityksiä. IoT:n nähdään tuovan uutta perinteisen it-osaamisen ja myyntityön rinnalle.

Digital Solutions Lead Raine Jurva TeliaSonerasta sanoo IoT:n mahdollisuuksien kiinnostavan yrityksiä muun muassa siksi, että tehostamisen polku on pitkälti nähty ja kokeiltu. Moni yritys on enemmänkin kiinnostunut liiketoiminnan kasvattamisesta.

– Eniten tällä hetkellä kiinnostaa se, mitä kokonaan uutta liiketoimintaa on mahdollista tuoda IoT:n avulla olemassa olevan bisneksen rinnalle.

IoT-mahdollisuuksiin tarttuminen olisi Jurvan mukaan yrityksille tärkeää, sillä joku mahdollisuuksiin kuitenkin iskee kiinni.

 – Jos tietyn toimialan omat yritykset eivät tarjoa palvelua tai tuotetta, tulee toimialan ulkopuolelta toimija, joka tarjoaa yrityksille lisäarvopalvelua.

Jurvan mielestä on harmillista, että IoT:n osalta Suomessa tehdään liian vähän yhteistyötä. Yksin tekeminen on usein vaikeaa. Yhteisiä avauksia tarvittaisiin Jurvan mukaan jo idea-asteella.

Jyväskylän Yritystehdas on ekosysteemi, jossa ovat mukana Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Keski-Suomen Uusyrityskeskus ry ja Suomen Yrityskehitys Oy.

Teksti: Tommi Salo

Jaa