Jyväskylän tulevat timantit synnytetään Yritystehtaalla


Jyväskylän tulevat timantit synnytetään Yritystehtaalla


Kasvu Jyväskylän startup-ekosysteemi kukoistaa. Vuosittain perustettavien 400 uuden yrityksen joukosta on syntynyt jo lukuisia PayTrailin, Finnchatin ja Naturventionin kaltaisia menestystarinoita. Onko Jyväskylässä keksitty menestyvän yritystoiminnan kaava?


Jyväskylän Yritystehdas on ekosysteemi, jossa ovat mukana Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkekoulu JAMK, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus sekä Suomen Yrityskehitys Oy.

Yritystehtaalla on vuosittain 1400 asiakaskäyntiä, joista syntyy 400 uutta yritystä vuodessa. Syntyvistä yrityksistä parhaimmat kasvuaihiot valitaan mukaan Yritystehtaan Ideasta Kasvuun -ohjelmaan.

Start Up Coach, Ideasta kasvuun -ohjelman projektipäällikkö Markus Mäntynen kertoo, että ohjelman valmennuksessa on tällä hetkellä 35 tiimiä.  

– Viimeisimmän GATE-väliarvioinnin perusteella tiimeistä 16 on A-luokan tiimiä ja kolme ns. Piilaaksotasoista tiimiä, joiden arvo liikkuu jopa kymmenissä miljoonissa euroissa.

Lean-tyyppisessä Ideasta kasvuun -ohjelmassa start up -yrittäjiä opetetaan ymmärtämään, mitä menestyksekkään startupin rakentaminen vaatii sekä markkinoimaan omaa osaamistaan.

- IK-hankkeen tärkein tehtävä on opettaa ideanikkarit myymään eli pitchaamaan yritysideansa uskottavasti tuleville tiimikavereille, yhteistyökumppaneille ja sijoittajille. Tavoitteena on jalostaa ja tehdä ideoista rahoituskelpoisia yrityksiä. Vuoden toiminnan jälkeen voimme todeta, että onnistumisia on syntynyt, Mäntynen sanoo.

 
”Korvaamaton tukipilari”

Punkkien levittämien tautien seulontaan tarkoitetun laboratoriotestin kehittänyt Tickplex on yksi IK-hankkeessa mukana olevista startupeista. Jyväskylän yliopistossa työskentelevän tutkijatiimin kehittämä yksinkertainen laboratoriotesti analysoi yli 20 punkkien levittämää sairautta. Vielä toistaiseksi vastaavaa laboratoriotestiä ei ole markkinoilla. Siksi borrelioosin ja lukemattomien muiden punkkien levittämien sairauksien analysointi ja tutkiminen onkin lähinnä hidasta hakuammuntaa.

Ryhmän vetäjänä toimiva Jyväskylän yliopiston professori Leona Gilbert sanoo TEKESin myöntämän 600 000 euron avustuksen sekä Jyväskylän Yritystehtaan tuen vauhdittaneen merkittävästi tutkimuksen kaupallistumista.

– Asiat ovat edenneet vauhdilla. Saimme Valviralta keväällä tutkimusluvan, jonka jälkeen olemme tehneet tuhansia testejä. Jos kaikki menee hyvin, testimme on markkinoilla ensi vuoden alussa.

Gilbert kertoo ryhmänsä saaneen Yritystehtaalta arvokasta apua muun muassa yrityksen perustamiseen sekä erilaisten presentaatioiden ja markkinointimateriaalien tekemiseen.

– Tällaiselle tutkijaryhmälle yritystoiminnan lainalaisuudet ovat monin tavoin vieraita. Jyväskylän Yritystehdas on ollut korvaamaton tukipilari, jonka avulla olemme myös solmineet kontakteja mahdollisiin bisneskumppaneihin ja sijoittajiin. 

Suoria kontakteja

Myös laajan data-analyysityökalun perinteisen osakesijoittamisen tueksi kehittäneen Peadfluxin Juhana Rautkorpi kuuluu Jyväskylän Yritystehtaan tyytyväisiin asiakkaisiin.

– Peadflux perustuu osakemarkkinoiden big data -analyysiin. Työkalu analysoi pörssin pitkän aikavälin sisältöä, peilaa sitä moniin erilaisiin muuttujiin ja antaa sen pohjalta suosituksen, millaisiin osakkeisiin kannattaa sijoittaa. Vastaavaa tuotetta ei markkinoilla ole, Rautkorpi kertoo.

Kaipaamaansa bisnespuolen sparrausta Rautkorpi on saanut Jyväskylän Yritystehtaalta.

– Suorat kontaktit mahdollisiin yhteistyöyrityksiin ja sijoittajiin ovat olleet erittäin arvokkaita. Myös Yritystehtaan tarjoamat toimitilat sekä tietynlainen yhteisöllisyys ovat asioita, joita näin yksin yrittäjänä osaan arvostaa.

Tapahtumien keskipisteessä

Rautkorven kanssa samoilla linjoilla on oikeaan tieteeseen perustuvia laadukkaita viihdepelejä kehittävän Psyon Gamesin Olli Rundgren.

– Yritystehtaan avulla pääsimme mukaan muun muassa Arctic15-tapahtumaan Helsinkiin. Se on yksi Pohjois-Euroopan johtavista kasvuyritysten ja uusien
startupien tapahtumista. Hyvällä paikalla ollut ständi herätti runsaasti huomiota, samoin kuin uusi markkinointivideomme. Tutustuimme tapahtumassa potentiaalisiin sijoittajiin, joista yhden kanssa keskustelut ovat jo saaneet jatkoa.

Yritystehtaan asiantuntemus on vauhdittanut myös hybridilämmitysratkaisuja tarjoavan Thermo Energia Finlandin liikkeelle lähtöä.

– Näin vaatimattomana suomalaisena tuntuu jopa hieman hämmentävältä, kun joku käärii hihansa ja alkaa tehdä hommia sinun ja yrityksesi eteen. Olen saanut Jyväskylän Yritystehtaalta korvaamatonta apua ihan perusasioissa, kuten start up -toiminnan pyörittämisessä, yritysesitysten tekemisessä ja pitchaustapaamisten presentaatioiden viilauksessa. Ilman sitä porukkaa minulla ei olisi ollut harmainta aavistusta siitä, mitä milloinkin olisi pitänyt tehdä,Thermo Energia Finlandin yrittäjä Jarkko Eskonen naurahtaa.

Markus

Markus Mäntynen, projektipäällikkö

Olli

Olli Rundgren, Psyon Games, yrittäjä

Leona

Leona Gilbert, professori, Jyväskylän Yliopiston

Juhana

Juhana Rautkorpi, Peadfluxin kehittäjä

Jarkko

Jarkko Eskonen, Thermo Energia Finland, yrittäjä

(Alkuperäinen artikkeli: Kauppalehden yhteydessä 16.6.2016 ilmestyneessä Mediaplanetin tuottamassa Kasvu ja kansainvälistyminen-liitteessä sekä osoitteessa www.businessopas.fi).

Jaa