Jyväskylän Yritystehdas valmentaa startupeista menestyjiä

Jyväskylän Yritystehdas valmentaa startupeista menestyjiä

Jyväskylän startup –ekosysteemissä käy kova pöhinä. Esimerkiksi Finnchat, Naturvention, Nordic Business Forum, Paytrail sekä Recenart ovat saaneet alkunsa Jyväskylästä. Vuosittain perustettavien 400 uuden yrityksen joukosta nousee jatkuvasti uusia menestystarinoita, joiden eteen tehdään taustalla hartiavoimin töitä.

Yritystehtaalla on vuosittain 1 400 asiakaskäyntiä, joista syntyy 400 uutta yritystä vuodessa. Syntyvistä yrityksistä parhaimmat kasvuaihiot valitaan mukaan Yritystehtaan Ideasta kasvuun -ohjelmaan.

Markus MäntynenIdeasta kasvuun -ohjelman projektipäällikkö ja startup coach Markus Mäntynen kertoo, että Jyväskylän Yritystehdas on kasvuympäristö alueen parhaille startupeille.

-       Tehtaan fiksuissa co-working tiloissa tiimit oppivat muun muassa myynti- ja esiintymisvalmennusta sekä verkostoituvat sijoittajiin ja kokeneisiin liike-elämän sparraajiin. Yhtenä oppimismenetelmänä on vertaisoppiminen, jossa tiimit oppivat yhdessä tekemisen avulla toinen toisiltaan.

-       Voikin sanoa, että Jyväskylän startup-pöhinän salaisuus on vahva me-henki, jossa kokeneemmat yrittäjät auttavat ennakkoluulottomasti nuorempiaan onnistumaan.

 

Kohti korkeuksia

ADALentoliikennejärjestelmien optimointia matkustajien näkökulmasta tekevä start up-yritys Advanced Data Analytics Oy (ADA) pitää päämajaansa Jyväskylän Yritystehtaalla. ADAn perustajiin kuuluva Timo Korhonen kertoo, että logistiikan optimoinnissa tarvittavan teknologian taustalla on 15 vuoden akateeminen tutkimustyö. ADAn ohjelmistokehittäjänä toimivan Korhosen lisäksi yrityksen perustajiin kuuluvat teknologiajohtajana toimiva Antti Jokipii, hallituksen puheenjohtajana toimiva Jyväskylän Yliopiston logistiikan professori Olli Bräysy sekä todella kovan luokan c-ohjelmoija Jari Kytöjoki.

-       Tavoitteenamme on palvella matkustajia niin, että heidän lentomatkansa ovat aikataulullisesti ja kustannuksellisesti mahdollisimman tehokkaita. Teknologia on olemassa ja se toimii. Tällä hetkelle neuvottelemme pääomasijoittajien kanssa, Korhonen kertoo.

-       Kehitämme logistiikan optimointialustaa, jonka ensimmäisenä vaiheena on lentoliikenteen optimointi. Optimointialustamme on kiistatta maailman nopein, hän jatkaa.

Jyväskylän Yritystehdas on coachannut ADAn perustajia, auttanut pitchaustilanteiden esiintymisessä, törmäyttänyt tiimiä sijoittajiin sekä antanut NDA- ja IPR-valmennusta.

-       Voitimme myös Start Up Saunan Jyväskylän osakilpailun. Pääsemme viiden viikon mittaiselle bootcampille intensiivivalmennukseen ja sen päälle vielä Slushiinkin, Korhonen iloitsee.

Hän pitää arvokkaana myös Yritystehtaalla vallitsevaa yhteishenkeä sekä yrittäjien toisilleen antamaa vertaistukea.

-       Tästä hyötyvät kaikki. Yritystehtaan konsepti antaa mainiot eväät menestykseen.


Perheiden tarpeisiin

Pekka ja PauliinaPauliina Kinnunen ja Pekka Paunonen avasivat syyskuun alussa perheiden tiedon tarpeita palvelevan Perheopas.fi-sivuston. Asiantuntijaosuuskunta Innotyöverkon kautta toimivat Kinnunen ja Paunonen ovat molemmat perheellisiä. He halusivat helpottaa perheiden arkea luomalla sivuston, joka kokoaa yhteen vanhemmuuden näkökulmasta kiinnostavia asiantuntijavinkkejä ja hyviä kirjoituksia. Sivustolla ajatuksiaan jakavat mm. kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten, professori Timo Saloviita sekä Teatterikoneen ohjaaja Annu Sankilampi, joka kirjoittaa blogissaan kehitysvammaisen lapsen vanhemmuudesta. 

-       Sivustolla on tällä hetkellä kuusi teemaa: hyvinvointi, vanhemmuus, lapset, seksuaalisuus, onnellisuus ja nyt viimeisimpänä oppiminen. Tavoitteenamme on palvella sivuston kävijöitä asiantuntevilla artikkeleilla sekä muilla digitaalisilla tuotteilla. Teemojen ympärille rakennettuihin webinaareihin ja e-kursseihin voi osallistua omalta sohvalta käsin. Tuomme asiantuntijat ja heidän osaamisensa perheiden olohuoneisiin, sivuston äitihahmo ja päätoimittaja Pauliina Kinnunen kertoo.

Jyväskylän Yritystehdas on tarjonnut aloitteleville yrittäjille tilat, valmennusta sekä mahdollisuuden verkostoitumiseen muiden yrittäjien kanssa.

-       Sivuston kaupallistaminen on vielä alkuvaiheessa. Olemme saaneet siihen paljon hyviä kehitysideoita Yritystehtaan asiantuntijoilta, Pekka Paunonen summaa.

 

Missä hoitaja, siellä tieto

Markus LevanderClusterloop kehittää parhaillaan pelillistettyä sovellusta erityisesti vanhusten kotihoidon tarpeisiin. Käypä hoito-suositukset mobiililaitteille tuova sovellus antaa kotihoitohenkilökunnalle tarvittavaa tietoa tilanteissa, joissa tyypillinen vaihtoehto on kääntyä lääkärin puoleen.

-       Sen sijaan, että vanhusta lähdetään viemään terveyskeskukseen pelkän särkylääkkeen takia, hänet voidaan hoitaa asiantuntevasti kotona. Käypä hoito-suosituksissa on tarvittavat ensi käden hoito-ohjeet moniin yleisimpiin sairauksiin. Sovellukseemme voidaan linkittää omaiset ja koko vanhusta hoitava henkilöstö, jotta kaikki hänen kanssaan työskentelevät tietävät, missä mennään. Palvelu säästää aikaa ja resursseja sekä kotihoidolta että yhteiskunnalta, Clusterloopin toimitusjohtaja Markus Levander kertoo.

Clusterloopin sovellusta pilotoidaan syksyn aikana. Tuore start up-yritys on rakentanut Jyväskylän Yritystehtaan avulla kattavaa kontaktiverkostoa, osallistunut erilaisiin yritystapahtumiin ja saanut henkilökohtaista valmennusta yrittäjyyteen.

-       Hyvät kontaktit ovat tulleet tarpeeseen, Levander toteaa.

TARU SCHRODERUS


Jyväskylän Yritystehdas on ekosysteemi, jossa ovat mukana Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus sekä Suomen Yrityskehitys Oy.

Jaa