Kasvuvauhti oli karata yrittäjän käsistä


Kasvuvauhti oli karata yrittäjän käsistä

Thermo Energia Finlandin myyntikirja oli aivan täynnä. Yritystehtaan avulla yritys löysi kasvuun kaipaamaansa rahoitusta ja uutta osaamista.

Yksi tapa siirtyä palkkatyöläisestä yrittäjäksi on kysyä itseltään: voisiko tämän saman asian tehdä toisellakin tavalla. Mahdollisesti älykkäämmin ja enemmän omalla tavallaan. Jarkko Eskonen kysyi itseltään ja vastasi kyllä.

Eskonen oli työskennellyt lämpöpumppujen kanssa jo miltei kymmenen vuotta, joten hänellä oli tekninen osaaminen kunnossa. Kun yritykseen löytyi mukaan hybridijärjestelmien myynnin ammattilainen, oli palapeli valmis uudelle yritystoiminnalle.

Tänä vuonna perustetun Thermo Energia Finland Oy:n erityisosaamista on uusiutuva energia. Jyväskyläläisyrityksen päätuote on oma hybridilämmitysjärjestelmä. Sen lisäksi yritys on erikoistunut muihin kylmäteknisiin järjestelmiin sekä niiden asentamiseen ja huoltamiseen.

– Meidän vahvuutemme on järjestelmiin asennettava äly. Kiinteistöön lisätään tarvittava määrä antureita, joiden avulla saadaan tietoa esimerkiksi lämpötiloista, veden virtaumista ja öljynkulutuksesta, yrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Eskonen kertoo.

Thermo Energia Finlandin mallissa vanhaa järjestelmää ei pureta, vaan sitä täydennetään moderneilla ratkaisuilla, muun muassa ilmalämpöpumpulla tai poistoilman talteenottojärjestelmällä.

– Vanhaan järjestelmään verrattuna haetaan kustannustehokkuutta.

 

Yritystehdas tutustutti startupien maailmaan

Tällä hetkellä Thermo Energia Finland toimii Suomen markkinoilla, mutta Eskosen ajatuksissa Suomi jää pian liian pieneksi pelikentäksi. Palvelulle ei ole maantieteellisiä rajoja, joten katseet on käännetty seuraavaksi Ruotsiin ja Norjaan.

– Laitamme nyt kotipesäämme kuntoon, mutta vuosi 2017 voisi olla jo kansainvälistymisen vuosi, Eskonen laskee.

Kotipesän rakentamiseen ovat nyt yrityksellä kaikki ainekset koossa. Thermo Energia Finland aloitti toimintansa kahden miehen osaamisella, mutta kesäkuussa se sai tuekseen sekä ammatillista että taloudellista apua.

– Kasvumahdollisuuksia tuntui olevan enemmän kuin oli omia resursseja. Myyntikirja oli aivan täynnä, joten meillä oli akuutti tarve lisärahoitukselle ja -resurssille.

Lisäapu löytyi oikeasta paikasta oikeaan aikaan. Eskonen lähti Yritystehtaan avulla kesäkuun alussa Helsinkiin Arctic2015-tapahtumaan. Hänellä oli tapaamisia potentiaalisten rahoittajien kanssa etukäteen sovittuna.

– Keskusteluja käytiin ensiksi tapahtumassa ja niitä jatkettiin myöhemmin Jyväskylässä.

Eskonen kirjoitti uuden kumppanin kanssa sopimuksen kesäkuun puolivälissä. Sopimuksen mukaan yritys sai uuden pääomistajan ja kehitysjohtajan.

– Startupien maailma ei ollut minulle aiemmin millään lailla tuttu, mutta Yritystehtaan avulla muutin ajatusmallejani. Yrityksestä tehtiin yhdessä pitchaus, jonka esitin Arcticissa mahdollisille rahoittajille. Olen saanut Yritystehtaasta myös tarvitsemaani apua ja neuvoja, Eskonen summaa.

Teksti ja kuva: Tommi Salo

Jaa