Lajinsa ensimmäinen – konsolipelaajien henkinen valmentaja


Lajinsa ensimmäinen – konsolipelaajien henkinen valmentaja

Elektroninen urheilu on miljoonabisnestä, jossa pelaajien valmentamisesta voi tehdä täysin uudenlaista liiketoimintaa. Yritystehtaasta apua saanut Weldon Green kulkee tämän bisneksen kärjessä ja kirjoittaa uusia lukuja tarinaan, jollaisia ei ole monia.

Yhdelle ihmiselle ehtii tapahtua paljon. Varsinkin jos auttaa itse onneaan.

Yhdysvaltalainen Weldon Green muutti vaimonsa kanssa Jyväskylään syksyllä 2010. Sitä ennen ja sen jälkeen on todellakin ehtinyt tapahtua enemmän kuin yhden tarinan verran.

Minnesotasta kotoisin oleva Green, 33, on asunut muun muassa Chilessä ja Japanissa, toiminut ammattimaisena uintivalmentajana, pakannut reppunsa täyteen ja luopunut kaikesta muusta omaisuudestaan, matkustanut Venäjän läpi Pekingistä Pietariin, toiminut olosuhteiden pakosta lapsensa kätilönä kiireellisessä kotisynnytyksessä… tämä siis kaiken tavallisen elämän lisäksi.

Viime vuosina hän on tarjonnut ammattimaisesti, tiettävästi ainoana maailmassa, elektronisen urheilun (eSportsin) pelaajille henkistä valmennusta. Vieläpä tuntihinnalla, jolle kalpenee monen huippujuristinkin laskutus.

 

Pelaajien pään pitää kestää painetta

Monien tarinoiden miehestä valitaan nyt yksi puoli. Se on tulevan yrittäjän tarina.

Loppuvuodesta 2014 Green sai tarjouksen konsultoinnista, jota haluttiin yhdysvaltalaiselle eSports-tiimille. Hänet löydettiin netistä, kun hän oli alkanut kirjoittaa blogia eSports-psykologiaan liittyen muun muassa siitä, miten voi hallita omia tunteitaan.

Tavallisimmat eSports-pelit ovat tietokoneella tai konsolilla pelattavia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin.

– Elektroninen urheilu on nuorten maailma. Siellä ei ollut laadukasta valmennusta. Halusin tarjota pelaajille uudenlaista psykologista lähestymistapaa, Jyväskylän yliopistossa urheilu- ja liikuntapsykologiaa opiskellut Green kertoo.

Suoraan sanottuna Green tekee pelaajista parempia. Olennaista on, että pelaajat saavat itsestään kaiken tehon ulos. Heidän on myös käännettävä stressi edukseen ja tultava toimeen omien tunteidensa kanssa.

 

Discovery Tuesday vei Slushin kautta Saksaan

 Greenin yrittäjätarinassa Yritystehtaalla on merkittävä rooli. Green osallistui Yritystehtaan ja JES ry:n (Jyväskylä Entrepreneurship Society) Discovery Tuesday -ohjelmaan. Sen aikana aktivoidaan yrittäjyydestä kiinnostuneita tuomaan esille omia ideoitaan sekä ideoimaan uusia yritysideoita. Discovery Tuesday antaa valmiudet kehittää orastavista ajatuksista varteen otettavia pitchausvalmiita ideoita. Lähitapaamiset muodostuvat pienryhmätyöskentelystä omien valmentajien johdolla sekä vertaisoppimisesta.

– Teimme bisnespitchauksen sijoittajille, ja sain lopulta lipun tämän vuoden Slush-tapahtumaan, Green sanoo.

Hänen uusi liikeideansa on valmentaa eSports-tiimien valmentajia. Valmennuksen taustalla on Jyväskylän yliopistossa kehitetyt mallit. Tuotelanseerauksen aika on Greenin mukaan tänä keväänä.

Slushin jälkeen Green sai yhteydenoton sijoittajalta Saksasta. Kyse oli kaiken nähneestä eSports-urheilun bisneskonkarista, joka piti Greenin ideaa sijoittamisen arvoisena. Neuvottelumatka Saksaan poiki merkittävän rahoituspohjan uudelle yritykselle.

 

 Yritystehtaasta motivaatiobuusti

Greenin mukaan Yritystehdas antoi hänelle motivaatiota miettiä ja kehittää yritysideaansa. Green sai Yritystehtaassa pitchaus- ja esiintymisvalmennusta, tärkeitä kontakteja ja valmennusta idean kehittämiseen sekä oli mukana startupien tarpeisiin suunnatuissa workshopeissa.

– Yritystehtaassa tapaa ihmisiä, jotka ovat yrittäjänä itseä pidemmällä ja ihmisiä, jotka ovat matkallaan takanasi. Sopiva kilpailu pistää yrittämään enemmän.

Green sanoo saaneensa Suomessa ja etenkin Jyväskylässä erinomaisen pohjan tulevalle. Hän haluaisi maksaa saamansa hyvän takaisin yritystoiminnan ja työllistämisen kautta. Tämä yrittäjätarina on siis vasta alussa.

Yhteen kysymykseen on vielä pakko saada vastaus. Miten yksi, perheellinen, ihminen ehtii tehdä kaiken tämän?

– Viime vuonna nukuin yössä keskimäärin 3–4 tuntia. Mutta se oli viime vuonna, Green hymyilee kysyjälle.

 

Teksti ja kuva: Tommi Salo

Jaa