NHL-jäille piirretään jyväskyläläinen luistimen jälki


NHL-jäille piirretään jyväskyläläinen luistimen jälki

Vatanen, Komarov, Granlund, Lehterä, Hytönen, Tuppurainen… Jääkiekkotähtien nimilistaa voisi jatkaa pidemmällekin. Kaikilla heillä on luistimissaan jyväskyläläisen RamonEdgen mittatilaustyönä tekemät terät.

Kun yrityksellä on tallissaan parikymmentä huippujääkiekkoilijaa, pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Stanley Cupista taisteleva NHL-ammattilainen haluaa, että luistimen terä on profiililtaan ja teroitukseltaan juuri eikä melkein. Jokaisen terän pitää olla myös samanlainen.

Kiekkomaailman ykkösketjun miehet Sami Vatasesta Leo Komaroviin ja Mikael Granlundista Jori Lehterään saavat räätälöidyt teränsä valmiina jyväskyläläiseltä RamonEdge Oy:ltä.

– Pienetkin erot vaikuttavat pelaajaan. Osalla pelaajista on terävämmät terät. Osa haluaa käyttää terän profiilissa jyrkempiä säteitä, RamonEdgen toimitusjohtaja Pasi Pulkkinen kertoo.

Yritys tarjoaa myös teränhuoltopalveluja. RamonEdgellä on huoltopisteitä ympäri Suomea, Tšekissä ja Sveitsissä. Kesän jälkeen on tarkoitus avata huoltopiste Norjaan.

Jos pelaajat hoitavat tarkasti kaiken jokaista luistimenpiirtoa myöten, samaa tekee teriin erikoistunut yrityskin. RamonEdge ostaa itse teriin tarvittavan raaka-aineen ja leikkaa sen. Sen jälkeen terät lämpökäsitellään ja räätälöidään kullekin pelaajalle parhaiten soveltuviksi.

 

Terä vaikuttaa luistelun taloudellisuuteen

RamonEdgessä on viisi osakasta. Yritys on perustettu jo vuonna 2009, mutta täyspäiväisesti teräbisnestä on tehty vuodesta 2015 lähtien.

Yrityksen taustalla on varsin tuttu bisnesajatus: asiasta innostuneet kysyivät, eikö vanhaa voisi tehdä paremmin. RamonEdgen toiminta perustuu arvauksen sijaan kokemukseen ja tutkittuun tietoon muun muassa materiaalien ja valmistusmenetelmien osalta.

– Olemme esimerkiksi selvittäneet yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa terähuollon vaikutusta luistelun taloudellisuuteen, Pulkkinen sanoo.

Terien ja teräpalveluiden kehittämiseen yrityksen asiantuntijat ovat saaneet lisänäkemystä viimeisen kymmenen vuoden aikana myös huippupelaajilta itseltään.

 

Huipputerä voisi kelvata harrastajillekin

RamonEdge tavoittelee yhtenä neljästä finalistista menestystä Nordean Yrityssparrauskilpailussa. Start up Leipomosta voittajalle vuodeksi käyttöön annettavat tilat tulisivat oikeaan tarpeeseen.

– Tarvitsisimme toimistotilaa kansainvälisen hankkeemme edistämiseen, Pulkkinen miettii.

Vaikka RamonEdgen teriä menee jo nyt kiekkokaukaloihin ympäri maailmaa, yritys pyrkii entistä määrätietoisemmin kansainvälisille markkinoille.

– Suuntaamme ensi vaiheessa Keski-Eurooppaan ja Venäjälle. Sen jälkeen voisi olla Pohjois-Amerikan vuoro.

Pulkkinen sanoo yrityksen tehneen markkinatutkimusta, jolla selvitettiin uusien teränhuoltopisteiden paikkoja ja myyntikanavaa volyymiterälle. Pelaajakohtaisesta räätälöinnistä huolimatta tietty malli voisi upota hyvin myös kuluttajamarkkinoilla.

– Hienoa tässä yritystoiminnassa on ollut se, että olen saanut opetella vielä uuden ammatin myöhemmälläkin iällä, toimitusjohtajan tehtävän lisäksi teroituskoneen vieressä viihtyvä Pulkkinen hymyilee.

Teksti ja kuva: Tommi Salo

Jaa