Trigenda rikkoo hiljaisuuden

Trigenda rikkoo hiljaisuuden

"Olemme liiketoimintaa kehittäessämme joutuneet ajoittain mukavuusalueemme ulkopuolelle", myöntävät äänekoskelaisen Trigenda Oy:n yrittäjät Salla Gummerus ja Heli Heino. He vaikuttavat silti tyytyväisiltä, sillä Trigenda®-dialogimenetelmä on nyt valmis markkinoille. Yritys sai äskettäin Nuoren keksijän kannustusstipendin ja menetelmä valittiin kilpailemaan sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian Hyvä käytäntö -palkinnosta.

Trigenda®-dialogimenetelmän taustalla on pitkälti sosionomi (AMK) Salla Gummeruksen halu muuttaa keskustelukulttuureja. Hän sanoo kaivanneensa usein "jotain kättä pidempää" omassa työssään, jonka keskeinen sisältö on kohdata, kuunnella ja auttaa ihmisiä eteenpäin. Gummerus alkoi itse työstää prototyyppiä uudenlaisesta dialogimenetelmästä syksyllä 2015, minkä jälkeen kehitystyötä jatkettiin moniammatillisen tiimin kanssa.

Gummerus vertaa uutta toiminnallista dialogimenetelmää auton ohjaustehostimeen. Trigenda nopeuttaa ja tehostaa ammattilaisten ja asiakkaiden välistä tavoitteellista dialogia. Menetelmästä hyötyvät ammattilaiset monilta eri aloilta: sosiaali- ja terveydenhuollosta, nuorisotyöstä, lastensuojelusta, työyhteisöjen kehittämisestä...

"Olemme halunneet kehittää menetelmän, jonka yksi tavoite on murtaa vaikenemisen kulttuuri", Gummerus sanoo painokkaasti.

Yrittäjät näkevät, että esimerkiksi tämän päivän työelämässä hyvälle dialogille on tilausta.

"Uskon, että ihmisten ajatuksia syvemmin kuuntelemalla suomalaisten työhyvinvointia voitaisiin lisätä", Gummerus toteaa.

Trigenda on viimeistelty tuotekokonaisuus, johon kuuluu erilaisiin keskustelutilanteisiin kehitettyjä käsitekortteja ja vanerista valmistettu dialogialusta. Yrityksen toimintafilosofiaan kuuluu se, että käsitekorttien ja dialogialustan valmistuksessa hyödynnetään keskisuomalaisia yrityksiä sekä työpajoja, jotka tarjoavat työttömille työllistymismahdollisuuksia.

Trigendan teollisesta muotoilusta vastaa muotoilija Jyrki Kokko.

Kortit ja dialogialusta auttavat viemään keskustelua eteenpäin ja tekemään oivalluksia. Menetelmän toimivuutta on testattu parissakymmenessä pilotissa, joissa on ollut mukana muun muassa psykoterapian ja oppilashuollon ammattilaisia. Palaute on ollut hyvää.

"Menetelmä vaati tuotekehitystä vuoden päivät, ja nyt tuotteemme on valmis markkinoille. Yrityksemme päätehtävä on markkinoida ja myydä menetelmää sekä antaa koulutusta sen hyödyntämiseen", Gummerus toteaa.

Yritystehtaalta rohkeutta

Trigenda Oy perustettiin huhtikuussa 2016. Salla Gummeruksen yhtiökumppanina on toimintaterapeutti ja pian kauppatieteiden maisteriksi valmistuva Heli Heino. Tiimiin vahvistukseksi on tulossa sosiaalityön maisteriopintojaan parhaillaan viimeistelevä sosionomi (AMK) Minttu Lämsä.

Äänekoskelaisen yrityksen asiakkaat löytyvät pääasiassa kunnista ja erilaisista yksityisistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarjoavista organisaatioista. Käytännössä menetelmää voivat hyödyntää kaikki ammattilaiset, jotka käyvät asiakkaidensa kanssa tavoitteellisia keskusteluja.

Puolen vuoden valmennusjakso Jyväskylän Yritystehtaalla on Heinon ja Gummeruksen mukaan valmentanut heitä tehokkaasti yrittäjyyteen. Tarkoitus on edelleen jatkaa liiketoiminnan kehittämistä Yritystehtaan suojissa.

"Parasta Yritystehtaalla on se, että valmennus räätälöidään valmennettavan tarpeiden pohjalta. Useimmat joutuvat astumaan prosessin kuluessa epämukavuusalueelle, mutta juuri se on kasvattavaa", Heino pohtii.

Gummerus ja Heino toteavat, että rohkeus yrittäjänä on valmennuksen aikana kasvanut.

"Me emme pyytele anteeksi olemassaoloamme, vaan lähdemme rohkeasti myymään tuotettamme ja tähtäämme myös kansainvälisille markkinoille", Gummerus kertoo.

"Suomessa on korkealuokkaista sosiaalialan asiantuntemusta, mutta sen kaupallistaminen on lapsenkengissä. Ihmisten välinen dialogi säilyy keskeisenä työvälineenä auttamistyössä digitalisaatiosta huolimatta", Heino pohtii.

Palkittu innovaatio

Trigenda Oy sai kymmenettä kertaa Viitasaarella järjestetyllä Keksintöjen viikolla Suomalaisten Keksijöiden Tukisäätiön myöntämän Nuoren keksijän kannustusstipendin.

"Stipendi on merkittävä tunnustus uudesta innovaatiosta. Trigendan tapauksessa arvioitiin, että palveluinnovaation teollisoikeudet (IPR) on valmisteltu harvinaisen huolellisesti. Innovaatiossa yhdistyvät korkea valmiusaste, pelillisyys sekä teollinen muotoilu ja palvelumuotoilu", toteaa palkinnon luovuttanut Suomen Keksijäin Keskusliitto KEKE ry:n toiminnanjohtaja Maunu Korpela.

Korpelan mukaan Trigendan innovaatiossa yhdistyy monia tekijöitä, jotka mahdollistavat sen kaupallisen potentiaalin.

Keksintöjen Viikko on Viitasaaren kaupungin ja Kehittämisyhtiö Witas Oy:n vuosittain järjestämä tapahtuma, joka tarjoaa keksijöille mahdollisuuksia verkottua sekä löytää rahoitus- ja jakelukanavia innovaatioilleen.

"Keksintöjen Viikosta on vuosien varrella tullut valtakunnallinen tapahtuma, josta monet keksijät saavat tukea ja konkreettista apua keksintöjen kaupallistamiseen. Juuri uuden innovaation kaupallistaminen ja markkinoiden löytäminen on monelle keksijälle haastavin vaihe", kertoo Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toimitusjohtaja Mirja Arkimaa.  

Teksti ja kuva: Timo Sillanpää

Tutustu tarkemmin Trigendan toimintaan kotisivuilta: http://trigenda.fi/

Yhteystiedot:
Heli Heino
Puh: 0404134937
heli.heino@trigenda.fi

Salla Gummerus
Puh: 0404137514
salla.gummerus@trigenda.fi

Jaa