menestystarina: Osuuskunta Mittava


Vapaus ja vastuu innostavat yrittämään

Yrittäjänä ovat mahdollisuuksien ovet auki, sillä kaikki on kiinni omasta tekemisestä. Nuoret tiimiyrittäjät Anu Kuivaniemi ja Janina Lindroos haluavat olla luovia.

Mikä on sen hauskempaa kuin ideointi! Osuuskunta Mittava Innovationsin tiimiyrittäjä Anu Kuivaniemi kiteyttää yhteen lauseeseen uuden kehittämisen ilon.

Kuivaniemi (25) todellakin ideoi yhdessä toisen tiimiyrittäjän Janina Lindroosin (23) kanssa menestyksellisellä tavalla.

Kuivaniemen ja Lindroosin ideoima yritysten vertailusovellus voitti 3 000 euron ykköspalkinnon tänä kesänä Savonlinnan Oopperajuhlien IIF-ideakilpailussa. Valtakunnalliseen kilpailuun, jonka teemana oli tänä vuonna luovuus, osallistui opiskelijoita ja opiskelijaryhmiä ympäri maan 44 työllä.

Yritysten vertailusovellus saattaa kuluttajia ja yrityksiä yhteen arvojen perusteella. Kuluttaja voi siis löytää yrityksen, jolta haluaa ostaa palveluja ja joka jakaa saman arvomaailman.

– Sovellus on tällä hetkellä päässämme ja paperilla. Tarkoitus on etsiä tiimiimme tekninen toteuttaja, jonka kanssa sovelluksen toteutusta voisi miettiä eteenpäin. Tarkennettu suunnitelma mahdollistaisi rahoituksen etsimisen sovelluksen toteuttamiseksi, Kuivaniemi sanoo.

Nauti vapaudesta mutta kanna vastuu

Yritysten vertailusovellus on vain yksi osa Osuuskunta Mittava Innovationsin toimintaa. Osuuskunnan tiimiläiset muun muassa toteuttavat tapahtumatuotantoja ja tiimi- ja yritysvalmennusta sekä pyörittävät ompeluliikettä, museota ja huoneesta pako -pelejä. Tiimiläisten joukossa on myös menestynyt pin up -malli.

Osuuskunta Mittava Innovations perustettiin syksyllä 2012; samaan aikaan, kun Kuivaniemi ja Lindroos aloittivat opintonsa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiassa. Tällä hetkellä Mittavan tiimiin kuuluu 13 henkilöä.

Kuivaniemen ja Lindroosin on määrä saada opintonsa valmiiksi tulevaan jouluun mennessä. Sen jälkeen kutsuu edelleen yrittäjän arki.

– Yrittäjän vapaus kiinnostaa minua. Lisäksi on hienoa, kun saa olla luova ja viedä omia ideoita käytäntöön, Lindroos listaa yrittämisen iloja.

– Yrittäjänä ovat kaikki mahdollisuudet auki. Kaikki on kiinni omasta tekemisestä. Se on yhtä aikaa vapautta ja vastuuta, Kuivaniemi täydentää.

Yritystehtaassa hiottiin hissipuhetta kuntoon

Täysin yksin eivät Mittavan tiimiyrittäjät ole ideoitaan vieneet eteenpäin. He ovat käyttäneet apunaan Jyväskylän Yritystehtaan asiantuntijoita.

Kuivaniemi ja Lindroos tapasivat Tiimiakatemian tupareilla startup coach Markus Mäntysen ja kävivät myöhemmin tapaamassa häntä. Ensimmäisenä konkreettisena apuna Yritystehtaassa hiottiin Kuivaniemen ja Lindroosin pitchiä eli hissipuhetta IIF-ideakilpailua varten.

– Idea yksistään ei vielä riitä, vaan iso asia on se, kuinka idean esität. Saimme Yritystehtaasta pitchin hiomiseen käytännön ohjeita ja palautetta, tiimiyrittäjät sanovat.

Tämän jälkeen he pääsivät mukaan Ideasta kasvuun -ohjelmaan, jonka matkassa ovat edelleen. Ohjelmaan valituille tiimeille tarjotaan yrityskehittämisen ammattilaisten apua idean testaamiseen. Tiimit saavat niin Yritystehtaan omien toimijoiden tukea kuin ulkopuolisten asiantuntijoiden sparrausta.

– Saamme edelleen sparrausta ideakilpailun voittajaohjelmaan. Yritystehtaasta olemme saaneet arvokasta apua idean jatkojalostukseen, workshop-koulutuksia sekä tiloja käyttöömme, Kuivaniemi kertoo.

Teksti ja kuva: Tommi Salo