Blogi


Oppimismatka Eurooppaan: Tekemällä oppien sinne ja takaisin

Learning Circus - nuorten tiimiyrittäjien invaasio Eurooppaan

Kuulostaa hullulta ja vähän sitäkin se oli. Learning Circus on oppimismatka, jolla koko Tiimiakatemia, jokaista vuosikurssia ja tiimiä myöten, ottaa oman kulkuvälineensä ja lähtee kohti määränpäätä. Tänä vuonna määränpäänä oli Amsterdam. Matkan aikana reilu sata tiimiyrittäjää poikkeaa paikallisissa yrityksissä ja nähtävyyksissä tarkoituksenaan avartaa omaa maailmankuvaa ja luoda uusia alkuja. Koska kukaan ei tule meitä täältä Jyväskylästä hakemaan, on meidän lähdettävä itse liikkeelle!

Mikä Tiimiakatemia?

Tiimiakatemia on Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö. Tiimiakatemialla oppimisen tärkeimpänä työvälineenä toimii tiimiyritys, joka perustetaan heti opintojen alussa.

Kawasaki Z750, jolla taitoin 4500 kilometriä Eurooppaan ja takaisin

Innovatum Ruotsissa - monimuotoisen tekemisen kehto

Reissu alkoi Ruotsista ja ensimmäinen ja ainoa sovittu asiakaskäynti oli Trollhättanin kaupungissa. Tutustuimme Innovatumiin, joka on entinen Saabin tehdasalue. Muutamassa kymmenessä vuodessa lakkautetun tehdastoiminnan sijaan alueelle oli syntynyt monimuotoisuuden kehto: taidetta, tiedettä, historiaa, tulevaisuutta ja bisnestä.

Innovatumin yrityshautomon puolella tehtiin paljon samankaltaisia asioita kuin Suomessakin. Ideoita sparrattiin, kehitettiin ja toteutettiin. Se, mikä koko alueessa kuitenkin hämmästytti, oli toiminnan laajuus. Ketterä yhteistyö tapahtui eri toimijoiden kesken aina alakoulujen Science-kerhoista suurteollisuusyritysten prototyyppeihin. Koko sitä kokonaisuutta oli jopa hankala hahmottaa!

Tiimiakatemiassa ollaan siis ehdottomasti oikeiden asioiden äärellä, kun oppimisen ytimessä on tekeminen. Innovatumin alueellakaan ei vatvottu ideoita loputtomiin. Startuppeja ajettiin tekemään prototyyppejä ja asiakaskäyntejä saman tien ja käytössä oli 24 h -ideointipajoja - samoja juttuja kuin Tiimiakatemiallakin.

Ymmärsin vierailun aikana uutta itsestäni ja siitä, mitä ehkä haluan tulevaisuudessa tehdä: ideointi, ja erityisesti ideoiden sparraus, on lähellä minua. Innostuin, kun huomasin, miten isossa mittakaavassa, mutta kuitenkin ketterästi, asioita tehtiin. Kankaan alue Jyväskylässä tulee muuttamaan koko Suomen käsitystä innovaatioista ja minä haluan olla siinä mukana!

TT-instituut Hollannissa - kilpamekaanikot oppivat tekemällä

Ruotsista matka jatkui Euroopan halki määränpäähämme Hollantiin ja toinen mielenkiintoinen paikka löytyi Assenista. Kiinnostava oli jo “Cathedral of Speed”, eli Assenin Moto GP-rata, mutta siinä kyljessä oli myös vastarakennettu TT-instituut. Päädyimme puolihuolimattomasti takaoven kautta sisään ja puolen tunnin keskustelujen jälkeen huomasimme olevamme jälleen saman asian äärellä: learning by doing. Tässä kilpamekaanikkokoulussa opiskelijat eivät juuri istuneet luennoilla, vaan purkivat kilpamoottoreita ja kasasivat niitä. Olivatpa he tekemässä myös kokonaista sähköautoa sen täydessä mittakaavassa!

Työ: etsivä löytää, yrittäjä luo itse?

Työ ei tästä maailmasta lopu, sen opin Learning Circus -oppimismatkalla ja olen muutenkin huomannut Tiimiakatemialla. Työtä on vain osattava etsiä tai sitten se on luotava itse. Minä itse aion kääriä hihat ja olla luomassa niitä työpaikkoja.

Jaa

Teksti on kolmas osa Yrittäjyys yhdistää -hankkeen blogikirjoitusten sarjaa, joka keskittyy pohtimaan yrittäjyyttä työnä, ilmiönä ja työllistymismahdollisuutena. Kirjoituksia julkaistaan kerran kuussa. Sarjan päätoimittajana toimii hankkeen projektipäällikkö Niina Pitkänen.

Henry Vesin

Henry Vesin

Tiimiakatemia

Tiimiakatemialainen, yrittäjä, videokuvaaja, nuori tarinankertoja. Moniosaaja käytännön toimissa, mutta suurimmat vahvuudet luovuudessa ja ajatustyössä. Tulevaisuuden menestyjä.

Twitter: @kertoja
www.tarinankertoja.fi