Blogi


Osana opintoja voi ryhtyä yrittäjäksi!

NY (Nuori Yrittäjyys) Vuosi Yrittäjänä -ohjelman kautta nuoren on mahdollista kokeilla yrittäjyyttä yhden lukuvuoden ajan perustamalla oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Opiskelijat pyörittävät yritystä ja käyvät lukuvuoden aikana läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen. NY-yritys tarjoaa nuorille oppimisympäristön, jossa he oppivat itse tehden ja oivaltaen sekä aiemmin opittuja taitojaan käytännössä hyödyntäen. NY-yrittäjät vastaavat itse oman yrityksensä toiminnasta alusta loppuun.

”Mahtavaa oli se, että meihin luotettiin ja saimme itse kantaa vastuun NY-yrityksemme toiminnasta. Paras palaute tuli tyytyväisiltä asiakkailtamme. Yrittäminen on ollut tosi kivaa ja olemme saaneet itse ratkoa eteen tulleet ongelmat. Uskon, että NY-toiminta tuo työnhakuun lisäarvoa. Kipinä yrittäjyyttä kohtaan syttyi.”  Sabrin Hietanen, lasten puuhaparkkia pitävän Nalle Huh NY:n yrittäjä, Jyväskylän ammattiopiston matkailuala

Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelma on yrittäjyysopintojen ydintä niin ammatillisessa kuin lukiokoulutuksessakin. Yrittäjyys osana opintoja kiinnostaa nuoria ja NY-yrittäjyyden kautta opitaan monia työelämässäkin tarvittavia taitoja ja yrittäjämäistä asennetta, päättipä nuori sitten myöhemmin ryhtyä yrittäjäksi tai ei.

Jyväskylän ammattiopistossa vuosittain lähes 500 opiskelijaa saa kokemusta oman NY-yrityksen pyörittämisestä ja NY-yrityksiä onkin enemmän kuin missään toisessa oppilaitoksessa koko Suomessa – viime vuonna 129 ja tänä vuonna ennätys rikkoutuu jälleen!

”NY Vuosi yrittäjänä opinto-ohjelma on tekemällä oppimista ryhmässä sekä oikeiden asiakkaiden kanssa hyvin monenlaisissa ympäristöissä. Opiskelijoille syntyy NY-toiminnan aikana jo tärkeää verkostoa yrityksiin ja asiakkaisiin. He saavat suunnitella ja toteuttaa tuotteensa sekä vastata omasta toiminnasta, hoitaa talousasiat ja raportit. NY-yrittäjillä lisääntyy toiminnan aikana rohkeus, usko omaan osaamiseen sekä uskallus yrittää, vaikka epäonnistumisienkin kautta.  Monilla syttyykin yrittäjyyden kipinä ja tähtäimenä on oma yritys joko jatko-opintojen tai työkokemuksen kautta”, NY-yrittäjyyden mahdollisuudet summaa yrittäjyyskoordinaattori Tea Ruppa Jyväskylän ammattiopistosta.

”Lukuvuoden aikana teimme monenlaisia oikeita työkeikkoja, kuten messuilla työskentelyä ja Levin alppihiihdon maailmancupin lastenmaan ohjelman toteutuksen. Yrityksen voittorahoilla teimme matkan Saksaan joulumarkkinoille 9.-16.12.2014. Valmistimme Neuenburgin joulumarkkinoille itse suomalaisia ruokia, joita myimme siellä. Kojullamme oli myytävänä savustettua lohta, kermaviilikastiketta, ruisleipää, puolukkasnapseja, suppilovahverokeittoa ja haudutettua leipäjuustoa sekä lakkahilloa. Tuotteet menivät loistavasti kaupaksi. Opimme matkan aikana mm. kontaktointia Saksaan, raaka-aineiden hankintaa, ruokien valmistusta sekä omavalvonta-asioiden ja raha-asioiden hoitoa.” Simo Saajanaho, Fiilis NY:n yrittäjä, Jyväskylän ammattiopiston matkailuala

NY-yrittäjyyden mahdollisuudet aukeavat Jyväskylässä ensi vuonna myös korkea-asteen opiskelijoille, kun Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu pilotoivat korkea-asteelle suunnatun vastaavan NY Start Up -ohjelman. Tulevana lukuvuonna Jyväskylä on siis pullollaan eri koulutusasteiden ja eri alojen opiskelijoiden perustamia kokeiluyrityksiä, joita tullaan näkemään myös Yritystehtaalla erilaisissa tapahtumissa ja valmennuksissa.

Jaa

Teksti on toinen osa Yrittäjyys yhdistää -hankkeen blogikirjoitusten sarjaa, joka keskittyy pohtimaan yrittäjyyttä työnä, ilmiönä ja työllistymismahdollisuutena. Kirjoituksia julkaistaan kerran kuussa. Sarjan päätoimittajana toimii hankkeen projektipäällikkö Niina Pitkänen.

Niina Helin / Tea Ruppa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Niina Helin
Koulutussuunnittelija, projektikoordinaattori, YES Keski-Suomen aluepäällikkö
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Tea Ruppa
Matkailun opettaja, NY-valmentaja ja yrittäjyyskoordinaattori
Jyväskylän ammattiopisto