Blogi


Yritä edes

Suomi ei voittanut alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruutta vain hyvien yksilöpelaajien vuoksi, eikä pelkällä hyvällä joukkueellakaan tehdä tulosta. Menestyminen vaatii näiden lisäksi vertaistukea, motivaatiota ja päämäärätietoista tekemistä.

Minun kauteni Jyväskylän korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyysyhteisö Jyväskylä Entrepreneurship Societyn hallituksessa alkaa olla ohi ja on aika jatkaa opinnoissa eteenpäin. Yksi suurimpia oppeja parin viimeisen vuoden aikana on ehdottomasti ollut sen oivaltaminen, että omat tavoitteet on todella mahdollista saavuttaa, kunhan vain itse tietää mitä haluaa tehdä ja tekee töitä sen eteen!

Kokeilukulttuuria opintojen oheen

Koulutus ja teorian tuomat tiedot ovat tärkeä pohja, jonka päälle on hyvä alkaa rakentamaan oppia tekemisen kautta. Vanha luulo, että toisen asteen koulutuksen jälkeen valittu opintoala määrittelee koko tulevan työuran ja seuraavan 40 vuoden suunnitelmat, on meidän opiskelijoiden onneksi väärä. Nykyään onkin olemassa melko laajasti eri aloja yhdistäviä töitä ja opiskelijanakin on mahdollista kerätä kokemusta monelta alalta. Kokeilemalla saa parhaan näkemyksen siitä, mikä tuntuu itselle parhaalta. Kannustankin opiskelijoita seuraamaan omia kiinnostuksenkohteitaan ja kokeilemaan mahdollisimman erilaisia projekteja löytääkseen sen ”oman jutun”, johon itsellä on eniten kiinnostusta ja halua tulevaisuudessa. Yrittäjyys on tähän erittäin hyvä oppimisalusta.

Yhteisö on yrittäjyyden voimavara

Miten yrittäjyyteen pääsee sitten käsiksi ja mistä kannattaa aloittaa? Paras keino tutustua aiheeseen on keskustella saman kysymyksen äärellä olevien tai aiemmin olleiden kanssa. Yrittäjyyden ympärillä on lukuisia yhteisöjä ja järjestöjä, jotka järjestävät tapahtumia, tutustumisia ja workshopeja, joissa on helppo tutustua uusiin ihmisiin.

Jyväskylässä tällainen yhteisö on mm. mainitsemani opiskelijoilta opiskelijoille suunnattu Jyväskylä Entrepreneurship Society eli JyväskyläES. Yhteisö tarjoaa kaikille ilmaisia tapahtumia yrittäjyyden ympärillä ammattimaisista workshopeista rentoihin leffailtoihin. Riippumatta siitä, oletko yrittäjä vai et, tapahtumat ovat kaikille avoimia.

Yrittäjyydestä kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös Jyväskylän Yritystehtaaseen, joka tarjoaa tapahtumien lisäksi mm. yhteisöllistä työskentelytilaa eli ns. co-working space -aluetta, jonne kuka vain voi tulla työskentelemään.

Myös yritystoiminnassa jo pidemmällä oleville yhteisöistä on apua. Kaikki ei kuitenkaan koskaan mene täysin suunnitelmien mukaan ja jokainen tarvitsee joskus sparrausta. Tällaisissa tilanteissa erilaiset yhteisöt ja ennen kaikkea yhteisöjen ihmiset ovat korvaamattomia.

Uskalla hypätä tuntemattomaan

Vaikein tehtävä onkin lähteä ensimmäistä kertaa johonkin tapahtumaan, josta et välttämättä tunne aluksi ketään. Se on jo sitä yrittämistä, tuntemattomaan hyppäämistä.

Jokaisessa kaupungissa järjestetään paljon ilmaisia koulutus-, verkostoitumis- ja illanviettotapahtumia, joihin suosittelen kaikkia menemään, edes kokeilumielessä.

Lähde tapahtumaan, joka sinua todella kiinnostaa - saman kiinnostuksen omaavat ihmiset luovat parhaat tapahtumat. Näin tapahtui myös vuoden 2016 alussa Hartwall Arenalla, kun yhteisö kannusti ja yhden joukkueen voitosta tuli koko Suomen voitto.

Mikäli haluat tehdä työksesi juuri sitä sinun unelmaduunia, aloita etsiminen sieltä, missä muut samanhenkiset jo ovat ja hyppää tuntemattomaan. Yritä edes.

Jyväskylä Entrepreneurship Society, JyväskyläES, JES ry, Jyväskylän yrittäjyysyhteisö. Eli mikä?

Monta nimeä, sama porukka. JES ry on Jyväskylässä vuonna 2013 perustettu korkeakouluopiskelijoiden yhteinen poikkitieteellinen yhteisö, joka luo opiskelijoille ideoita tarjoavia tapahtumia, mahdollisuuksia ja kohtaamisia. JES järjestää mm. workshopeja, verkostoitumistapahtumia ja rentoja illanviettoja, jotka ovat avoimia ja ilmaisia kaikille. Tapahtumissa on käynyt yli 2000 opiskelijaa ja määrä kasvaa koko ajan. JES on yksi suomen yli 20 Entrepreneurship Societystä, joita toimii eri kaupungeissa ja eri korkeakouluissa.

JES logo

Jaa

Teksti on seitsemäs osa Yrittäjyys yhdistää -hankkeen blogikirjoitusten sarjaa, joka keskittyy pohtimaan yrittäjyyttä työnä, ilmiönä ja työllistymismahdollisuutena. Kirjoituksia julkaistaan kerran kuussa. Sarjan päätoimittajana toimii hankkeen projektipäällikkö Niina Pitkänen.

Henry Wilén

Henry Wilén

Opiskelija, sivutoiminen yrittäjä

Kirjoittaja on opiskelija, sivutoiminen yrittäjä ja Jyväskylä Entrepreneurship Societyn vuoden 2015 puheenjohtaja